Статистике за мај

претходна белешка:
Статистике за април

следећа белешка:
Статистике за јун

02 Jun 2011 18:32

Месец мај пре свега се може означити као месец различитих техничких новитета и промена које су знатно промениле и изглед сајта и његово функционисање. Ипак, пре него што се осврнемо на ове новитете позабавићемо се уобичајним статистикама: у мају је Историјска библиотека забележила 8.438 посета и 29.973 учитаних страница што је за 4,23% мање посета односно 3,55% мање учитаних страница него претходног месеца. Благи раст и даље бележи број учитаних страница по посети. Како је прошлогодишњи мај све до јануара ове године био најуспешнији месец по посећености за Историјску библиотеку не чуди што је пад забележен у односу на прошлогодишњи мај и то 33,40% мање посета али и 2,88% више учитаних страница што ипак указује и на битне квалитативне помаке. Најчитанији овомесечни чланак је о светом Сави док је најчитанији кратак чланак о лажном Словенству цара Јустинијана. Током маја добили смо једанаест нових чланака:

 1. Славко Мијушковић
 2. Божидар Прокић
 3. Примери књижевности и језика старога и српско-словенскога
 4. Први основи словенске књижевности (књига)
 5. Улијари
 6. Бан Борић
 7. Унча
 8. Бан (титула)
 9. Грегор Чремошник
 10. Новица Б. Ракочевић
 11. Баштићи

Чланак о бану Борићу, који уједно представља и преглед ране историје средњовековне Босне, увршћен је међу препоручене чланке Историјске библиотеке. Током маја добили смо и два кратка чланка: један о лажном Словенству цара Јустинијана који је у текућем месецу постао и најчитанији кратак чланак док је други о храбрим браниоцима Јегра. Наша страница на Фејсбуку досегла је број од 5.118 чланова па ће тако мај за Историјску библиотеку остати упамћен и као месец када смо прешли број од 5.000 чланова. Што се тиче техничких новина оне се могу поделити у визуелне, концептуалне и техничке. Те промене најбоље се уочавају на насловној страници која је добила потпуно ново рухо. Промењено је заглавље, распоред боја што је, чини нам се, значајно освежење и побољшање визуелног идентитета библиотеке. Распоред елемената на насловној страници је промењен како би се прилагодили новим концептуалним решењима. Наиме, укинут је избор за анегдоту недеље а уместо тога смо увели занимљивост дана, што је наишло на повољан пријем код наших читалаца. Уместо анегдоте недеље сада ће се на насловној страници мењати четири различите анегдоте месечно које се насумично смењују што ће повећати динамичност насловне странице. Такође је промењен и фонт сајта што је на граници између визуелних и техничких новитета. Што се тиче разних техничких промена оне се углавном односе на лакше уређивање сајта.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported