ИСБИ:Из медија/Архива 2008

30. децембар 2008.
Пронађени први писани трагови старомакедонског писма — Македонски експерти за палеолингвистику саопштили су да су на територији те државе пронађени први писани трагови старомакедонског писма (извор).

28. децембар
У Лондону у Краљевској академији уметности отворена изложба „Византија 330-1453” — На овој изложби је представљено више од три стотине експоната византијске уметности – иконе, минијатурни мозаици, фрагменти и копије фресака, бројни радови у слоновачи, емајлу,злату и сребру. У припремању и организацији изложбе учествовало је осамдесет пет културних институција широм света, укључујући и наш Народни музеј, Музеј примењене уметности и Галерију фресака у Београду (Политика).

13. децембар 2008.
Сто година од првог сталног биоскопа у Београду — Први стални биоскоп у Србији почео је да ради пре тачно сто година, у децембру 1908. на месту садашњег Безистана у центру Београда. Прецизан датум није утврђен, јер нису сачувана издања дневних новина из тог периода али, судећи према подацима историчарке филма Босе Слијепчевић, то је највероватније био 13. децембар (Блиц).

11. децембар 2008.
Откопане мирисне бочице из доба Исуса Христа — Тим фрањевачких археолога који ради на археолошком налазишту у древном граду Магдали, у данашњем Израелу, саопштио је данас да су откопане стаклене бочице са мирисном течношћу, коју је можда користила Марија Магдалена која је миром прала ноге Исусу Христу (Блиц).

9. децембар 2008.
Сфинга је имала лављу главу? — Велика Сфинга из Гизе највероватније је првобитно имала главу лава и знатно је старија него што се досад мислило, објавила је група британских археолога која тврди да је решила једну од највећих загонетки у светској историји (Б92).

6. децембар 2008.
У Србији ни један музеј нема опрему за процену уметнина — У Србији ниједан музеј нема одговарајућу опрему за процену аутентичности уметничких дела, због чега кустоси тај посао обављају уз помоћ других стручних установа које ту опрему поседују (Блиц).
Служба за послове пријатељства — Културном политиком Француске у Краљевини СХС бавила се институција тајанственог имена, „Служба за француске послове у иностранству”, основана 1920. У „културну пропаганду”, чак и независно од „Службе”, радо су се укључивали небројени француски дипломати, интелектуалци, пословни људи, официри, свештеници, па и часне сестре (Политика).

5. децембар 2008.
Акција “Учинимо историју видљивом” — У просторијама Историјског музеја Србије на Тргу Николе Пашића у Београду отворена је изложба уметничких слика из депоа те установе, која представља део акције "Учинимо историју видљивом"(РТС).
Стаљин на икони — У једном малом православном храму, у предграђу руског велеграда Санкт Петербурга, верници су могли да се поклоне веома необичној икони — са ликом Стаљина (Б92).
Собарица Адолфа Хитлера: Фирер је био сјајан шеф — Бивша собарица Адолфа Хитлера коначно је проговорила о свом искуству са човеком који је одговоран за холокауст — она је оценила да је фирер био "шармантан" и "сјајан шеф" (Блиц).

4. децембар 2008.
Скуп посвећен Љубомиру Ковачевићу — Српска академија наука и уметности организовала научни скуп посвећен 90. годишњици од смрти великог српског историчара и академика Љубомира Ковачевића (РТС).
Народни музеј чека реконструкцију — Одлагање активности на реконструкцији Народног музеја одражава се не само на стање уметничког блага него и на финансије, јер претходни предрачун од 25 милиона евра сада износи 29 милиона евра (Политика).

2. децембар 2008.
У Русији откривене скулптуре из касног каменог доба — Ретки артефакти из касног каменог доба откривени су на локацији у Зарајску, 150 км југоисточно од Москве, међу којима су фигуре жена, резбарије од мамутових кљова и мистериозни купасти објекат, пише Би-Би-Си (Блиц).

1. децембар 2008.
Израелска опера и даље бојкотује Вагнера — Нови музички директор Израелске опере Давид Стерн наговестио је да ће подржати деценијама стару забрану извођења дела Рихарда Вагнера, иначе омиљеног композитора Адолфа Хитлера.

29. новембар 2008.
Цар Галерије није био чувар стоке — У светским археолошким круговима до јуче се сматрало да је време епохалних открића за нама. Међутим, последња реч технике (геофизичка и геомагнетска проспекција, или снимање под земљом) доводи до неочекиваних налаза. Најновији се тиче Царске палате (на листи светске баштине Унеска од 2007), близу Зајечара, где су изван зидина Галеријевог летњиковца детектовани објекти који су изненадили стручњаке. Габарити ових објеката научнике наводе на претпоставку да се ту некада налазио град (Блиц).
Пронађена мумија у парку Мачу Пикчу — Перуански археолози пронашли су једну мумију Инка и 25 церемонијалних предмета у оквиру археолошког комплекса Мачу Пикчу, јављају светске агенције (Блиц).

27. новембар 2008.
Испод Ромулијане откривен храм — Немачки стручњаци из Института за археологију из Франкфурта на Мајни вршили су на касноантичком локалитету Феликс Ромулијани, код Зајечара, геомагнетска и геофизичка истраживања најсавременијом технологијом и, заједно са нашим стручњацима, дошли до невероватног открића - испод Ромулијане налазе се монументалне грађевине, површине око 300 квадратних метара (Блиц; Политика).

26. новембар 2008.
Откривен први портрет Лукреције Борџије — Након четири године "детективског посла", Национална галерија Викторије у Аустралији објавила је јуче да је идентификовала Лукрецију Борџију као субјекат мистериозне слике коју има у својој колекцији више од четрдесет година (Блиц).

24. новембар 2008.
Израелски археолози открили породичну гробницу краља Ирода — Група израелских археолога објавила је да су открили 2.000 година старе остатке две гробнице, за које се верује да припадају жени и снахи библијског краља Ирода, јавио је ББЦ (Блиц).
Прва Европљанка српске књижевности — Изложба „Европски дух српске књижевности”, посвећена животу и стваралаштву велике српске списатељице Исидоре Секулић, биће отворена вечерас (19) у Библиотеци града Београда, поводом 50. годишњице њене смрти. Осим обимне документарне грађе, посетиоци ће моћи да чују и глас Исидоре Секулић, чији је снимак позајмљен из Радио Београда (Блиц).
Магија Хуана Мироа у Сомбору — Поводом обележавања 125 година од оснивања Градског музеја Сомбор, та установа, у сарадњи са Институтом „Сервантес” и Амбасадом Шпаније у Београду, у четвртак, 27. новембра, у 13 сати, отвара изложбу „Магија Хуана Мироа” коју је осмислила Мариса Оропесе. На поставци ће се наћи 63 Мироова дела која нас, каже кустоскиња, „уводе у поетичан и весео Мироов свет”. После Сомбора, од средине јануара до почетка фебруара, ова изложба ће бити представљена и Београђанима, у Галерији „Прогрес”. (Блиц Б92).

22. новембар 2008.
Крађа под скутом полиције — Непобитно је да је највећи и најскупљи драгуљ са иконе Богородице Филермоске украден док се налазила у сефу Удбе, односно СДБ Црне Горе од 1953. до 1978. године (Блиц).

15. новембар 2008.
Сандук злата за Павла Ђуришића — Међу онима који су учествовали у грабежу злата из Острога био је и чувени четнички војвода којем је игуман Леонтије, како је тврдио, под пријетњом оружја предао један скривени сандук злата (Блиц).

14. новембар 2008.
Ропство патријарха Гаврила — Патријарх српски Гаврило Дожић, који је и у Првом свјетском рату тамновао три године, и у Другом је робијао више од четири године и осјетио чак и страхоту конц-логора Дахау (Блиц).

13. новембар 2008.
Магична пирамида египатске краљице — Археолози су открили нову пирамиду испод песка Сахаре, на месту древних гробница које још увек није довољно испитано и које је последњих година дало неколико нових пирамида, изјавио је Захи Хавас, шеф Египатских антиквитета (Блиц).
Тајна острошкога блага — У Никшић су половином априла 1941. године, поред осталог, допремљена 204 сандука злата, кованог и у полугама, односно више од 10.405 килограма (Блиц).

12. новембар 2008.
Девет деценија од завршетка Првог светског рата — Потомци солунских ратника из Србије положили су венац на гроб Незнаног јунака испод Тријумфалне капије (Политика).
Сећање на жртве Првог светског рата — Државна церемонија одржана код Спомен- костурнице бранилаца Београда на Новом гробљу (Политика).
Пронађено значајно гробље у Тиру — Значајно феничанско гробље, које би могло да помогне у разумевању те цивилизације, откривено је у либанском граду Тиру, саопштили су археолози који су учествовали у његовом истраживању (РТС).
Драма на Капином пољу — Са импровизованог аеродрома код Никшића половином априла 1941. први су побегли краљ и влада, остављајући, поред осталог, незбринуто силно државно и дворско благо (Блиц).

11. новембар 2008.
90 година после Првог светског рата — Широм света обележава се 90 година од краја Првог светског рата, односно Дан примирја (Б92).
Лажни документарци из Првог светског рата — Само десети део документарног филмског материјала из Првог светског рата чине прави снимци, док је већина призора снимљена на маневрима или касније поново "одиграна"(РТС).
Прескочите звона и молитве — Млађани краљ Југославије Петар II Карађорђевић последњу ноћ пред бекство из отаџбине 1941. године провео у Горњем острошком манастиру (Блиц).
Становништво старе Србије — Објављено фототипско издање књиге „Стара Србија и Македонија” Спиридона Гопчевића (Политика).
Генерал Калашњиков прославио 89. рођендан — Некадашњи генерал руске армије Михаил Калашњиков, који је јуче прославио 89. рођендан, рекао је да је "заиста срећан човек" што је створио аутоматску пушку која носи његово име (РТС).
Име променило 1 500 улица — Престоница је од 1990. године добила чак 1 459 нових назива улица, што значи да је практично свака пета саобраћајница "окићена" новом таблом (Вечерње новости).
У Египту откривена 118. пирамида — Нова пирамида откривена је у Сакари, некрополи у којој су сахрањивани владари старог Мемфиса. Гробница краљице Сешешет висока је пет метара (РТС).
Лопови "однели" цркву — Црква Христовог Васкрсења, сазидана пре скоро 200 година у централној Русији, дословно је однета - циглу по циглу. Храм није био у употреби, па "нестанак" није одмах примећен (РТС)

10. новембар 2008.
Духовник са Обилића медаљом — Леонтије Митровић, игуман манастира Острог, нашао се 1941. мимо своје воље, у епицентру пропасти бивше Југославије и велике афере државног и краљевског блага (Блиц).
Прећутано српско порекло манастира — Шта су стручњаци ужичког музеја видели приликом истраживања српске народне културе у румунском граду Араду и околини (Политика).
У Јерусалиму пронађена минђуша стара 2000 година — Израелски археолози пронашли су златну минђушу стару 2000 година током ископавања у рушевинама зграде из византијског периода у Јерусалиму, јавиле светске агенције (Блиц).

9. новембар 2008.
Први дом за незбринуту децу у престоници — Београд какав мало познајемо: Зграда у улици светозара Марковића 72 (Данас).
Полагање венца палим борцима из Првог светског рата — Градоначелник Новог Сада Игор Павличић положио венце на споменике палим борцима поводом Дана ослобођења Новог Сада у Првом светском рату када је 1918. године српска војска под командом војводе Петра Бојовића ослободила Нови Сад (Данас).
Добри и лоши окупатори — Није било ниједног четника и ниједног партизана који је ђелео да окупатори остану у земљи. Једино што су комунисти и Енглезе и Американце сматрали окупаторима, па тако заједно са Немцима спремали „одбрану" од савезничког искрцавања на Јадран (Press).

8. новембар 2008.
Тајна јеличког злата — Ни после 17 ископавања за четврт века, у богатом византијском насељу на Градини није пронађен ниједан предмет од племенитих метала (Политика).
Шекспир - на дар — Амерички колекционар Xон Волфсон поклониће лондонском "Глоб" театру ретка прва издања позоришних комада Вилијама Шекспира (РТС)

7. новембар 2008.
Ватикан уступио скулптуру Грчкој — Ватикан уступио Грчкој део мермерне скулптуре, направљене пре две и по хиљаде година која је красила храм Партенон на атинском Акропољу (РТС).
Лењинова биста у срцу Антарктика — Чланови канадско-британске поларне експедиције "N2i", запањили су се када је на хоризонту, у снежној и леденој пустоши Антарктика, сунце обасјало позлаћену бисту вође руске револуције, Владимира Иљича Лењина (РТС).

6. новембар 2008.
Ризнице Хиландара пред очима јавности — Академик Динко Давидов отворио изложбу "Ризнице манастира Хиландара" аутора Душана Миловановића у Музеју примењене уметности у Београду (РТС).
Обновљен Красновљев споменик — Завршена обнова Споменика ратницима страдалим у ослободилачким ратовима од 1809. до 1918. године. Дело великог руског архитекте Николаја Краснова налази се у центру Власотинца (РТС).
Обнова цркве Свете Петке на Косову — Белорусија ће обновити цркву Свете Петке из 16. века у повратничком селу Дрсник код Клине, саопштила је Епархија рашко-призренска (РТС).

5. новембар 2008.
Иконе и крстови из Хиландара — Изложба „Ризнице манастира Хиландара”, као и двотомни каталог, којима Музеј примењене уметности обележава свој дан, 6. новембар, резултат су три деценије дугог истраживачког рада екипе МПУ на Светој гори, предвођене Душаном Миловановићем. Поставка нуди више сегмената: документе о хиландарским ризницама уз пратећи материјал из музејских колекција који се стилски или временски везује за манастир, разне видове фактографије, посебно оне посвећене обнови Хиландара, као и оригинални материјал пореклом са Свете горе (Блиц).
Сви народи слабо познају своју историју — Кристијан де Гатин, унук славног француског маршала Франша Д'Епереа, говори о прошлости, али и о будућности, о Београду и овдашњим људима (Политика).

4 новембар 2008.
Византијски свет — Од 30. октобра до 2. новембра, у Београду је одржан трећи Српско-бугарски научни симпозијум византолога и медијевалиста, први пут у организацији Византолошког института САНУ. Скуп је организован у сарадњи са Институтом за књижевност Бугарске академије наука, под покровитељством Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије (Политика).
Маљевичева слика вредна 60 милиона долара — Чувена слика руског апстрактног уметника Казимира Маљевича, "Суперматичка композиција", продата је на аукцији у Њујорку за 60 милиона и две хиљаде долара, што је рекордна сума икада плаћена за неко од његових дела (РТС).
Откривен скелет стар 12.000 година — Скелет свештенице, окружен раскошним даровима, откривен је на северу Израела. Хебрејски универзитет у Јерусалиму који је надгледао ископавање сматра да је народ свештеници приписивао магијске способности (РТС).

3. новембар 2008.
Сећање на француске официре — У оквиру обележавања 90 година од пробоја Солунског фронта, данас су положени венци и откривена Спомен плоча на споменику француском маршалу и српском војводи Франшу Д'Епереу (РТС).
Добра посећеност изложбе о Винчи — Репрезентативну изложбу Винча - праисторијска метропола у Галерији САНУ у Београду, видело је за седам дана скоро 10. 000 посетилаца (РТС).
Тицијан и Дирер „разбијачи благајни“ — Велика јесења изложба у лондонском Националном музеју „Лица ренесансе: од Ван Ајка до Тицијана”, бави се портретним сликарством 15. и 16. века широм Европе, од фламанског и немачког, преко енглеског, до незаобилазне италијанске школе (Белинија, Ботичелија, Понторма, Рафаела). Иако је реч о веома примамљивој тематици, Николас Пени демантује да је изложба смишљена искључиво да буде „разбијач благајни” већ да је квалитет изнад популарности (Блиц).
Ризнице манастира Хиландара — Изложба у Музеју примењене уметности у Београду чији је аутор Душан Миловановић показаће колико је Хиландар најважнији камен темељац наше историје и цивилизације, вере, културе (Политика).
У продаји дијамант од 10 милиона фунти — Плави дијамант од 35,36 карата из 17. века, који је био део мираза Маргарете Терезе када се удавала за Леополда Првог, могао би идућег месеца да буде продат за око 10 милиона фунти (РТС).

1. новембар 2008.
Монографија о Карађорђевом саветнику — Монографија „Јован Савић-Иван Југовић”, аутора Милана Степановића, коју је недавно објавио Педагошки факултет у Сомбору, доноси прегршт вредних података о једном од најумнијих људи у Србији с почетка 19. века (Политика).
Годишњица ослобођења Београда — Крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату данас је обележена 90 годишњица ослобођења Београда у том рату (РТС).
Раскошни дворац Краља Сунца — На месту некадашње безводне пустопољине, најдуговечнији француски краљ Луј XIV подигао је величанствену палату окружену пространим вртовима и многобројним фонтанама, која представља врхунац градитељског умећа 17. века у овом делу Европе (Политика).

31. октобар 2008.
Која је историјска улога Пија XII? — Јеврејска заједница затражила је од папе Бенедикта XVI да "замрзне" процес проглашења за свеца поглавара римокатоличке цркве из доба нацизма, Пија XII (Б92).
По европејски, бато! — Расправа око васпитавања кнежевића започела је писмима, како се завршила не знамо, али је сигурно да би мало људи у Србији имало храбрости да са кнезом разговара „преко нишана“ (Политикин забавник).
Рестаурирана Рафаелова "Богородица с чешљугаром" — Екипа рестауратора из Фиренце успела је да после 10 година стрпљивог рада рестаурира Рафаелову слику "Богородица с чешљугаром". Слика ће почетком новембра бити изложена у Фиренци, у Палати Медичи (РТС).
Флеминг инспирацију за Бонда нашао у 16. веку — Британски писац Ијан Флеминг је инспирацију за своје романе о тајном агенту 007 нашао у авантурама једног шпијуна из 16. века, аристократе Џона Бонда, тврде потомци тог авантуристе (РТС).
Лепотом до престола — После Дука и Комнина анђели су били трећа византијска династија која је имала презиме. Родоначелник породице био је Константин Анђео који је потицао из малоазијског града Филаделфије (Политикин забавник).
Хитлерова приватна библиотека — Озбиљно критикована: књига о делима које је читао Хитлер (Политика).

30. октобар 2008.
Српско - бугарски Византолошки симпозијум — После без мало 20 година у оквиру "Византијског комонвелта” отворен је трећи Византолошки симпозијум на тему "Српско-бугарска узајамност у византијском свету XIII века" и први који се одржава у организацији Византолошког института Српске академије наука и уметности у Београду (РТС).
Нађен најстарији текст на хебрејском — Израелски археолози саопштили су данас да су открили најстарији текст на хебрејском језику, током откопавања тврђаве у долини у којој је, према Библији, Давид убио Голијата (Блиц).
Трагови Римљана у засеоку Дардагани — Можда највећи подземни рудник из Римског периода на територији Европе из времена од I до IV века нове ере, налази се на локалитету Сига. Производи из овог каменолома продавани су у Сирмијуму, једном од главних градова Римског царства (Политика).
Изложба Ризница манастира Хиландара — Сакрални предмети пореклом из Хиландара или са Свете Горе; јеванђеља, рукописне књиге, вредне колекције икона, и каталог у два тома биће представљени на изложби у Музеју примењене уметности (РТС).
Изложени експонати и из наших музеја — Велика изложба византијске уметности - "Византија 330-1453", отворена је пре четири дана у лондонској Краљевској академији уметности, представља више од 300 експоната, укључујући иконе, делове фресака, минијатурне мозаике, радове на слоновачи, радове у емајлу и злату, као и радове од сребра. Међу њима је и двадесетак експоната из Народног музеја и пет из Музеја примењене уметности у Београду (Блиц).

29. октобар 2008.
Изложба у Архиву Србије и Црне Горе — Отворена изложба "Југославија у међународним односима 1918-1992" којом је представљена архивска грађа од оснивања Југославије 1918. године до распада државне заједнице СЦГ 2006 (РТС).

27. октобар 2008.
Каленић небески Јерусалим — Градитељ цркве је у најдубљем смислу речи створио дело по највишим критеријумима епохе, које кореспондира са цариградским црквама, каже Иван Стевовић, доцент на одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду (Политика).
Обележје престонице у облику штита — Београд какав мало познајемо: Градски грб (Данас).
Обнову укочили папири — Министарство финансија затражиће од Европске уније додатни рок од шест месеци за завршетак обнове резиденцијалног дворца кнеза Александра Карађорђевића у Брестовачкој бањи, код Бора, који је саграђен 1856. године, због пробијања рокова за довршетак рестаурације тог здања непроцењиве културне и историјске вредности, прети реална опасност да пројекат буде - обустављен ! (Вечерње новости)
Чеси обележавају 90. рођендан бивше државе — Прославу поводом деведесете годишњице од оснивања своје прве независне државе, бивше Чехословачке, Чеси ће уприличити извођењем прве војне параде у последње 23. године (РТС).
Секси дама из прастаре Винче — Живот наших прастарих предака одавно није енигма. Још пре једног века Милоје Васић је открио праисторијско насеље на Белом брду чије је истраживање обелоданило тзв. бинчанску културу (Блиц).

26. октобар 2008.
Успавани археолошки бисер — На локалитету Јустинијане Приме код Лебана, у народу познатијег као Царичин град, сваког лета археолози проведу по месец дана и то, са повременим прекидима, траје од 1912. године (Блиц).
Обележена 96. годишњица Кумановске битке — Полагањем венаца код споменика на Зебрњаку крај Куманова данас је обележено 96 година од победе српске војске у Кумановској бици, у Првом балканском рату (РТС).
Мештани у улози Индијане Џонса — На месном гробљу требињског насеља Засад случајно откривена касноантичка гробница, а потом утврђено да је на том месту постојала и црква великих димензија из осмог или деветог века (Политика).
Пронађено домаћинство старо 6000 година — Грчки археолози пронашли су остатке једног домаћинства из времена каменог доба, које је остало недирнуто око 6000 година, саопштено је из Министарства културе Грчке (Блиц).
Шумарице, школски час комунистичких лажи — Колико грађана су Немци стрељали 21. октобра 1941. у Крагујевцу и шта је томе претходило? (Press).
Људи умели да запале ватру пре 790 000 година? — Људи су умели да запале ватру пре скоро 790 000 година, што им је помогло да из Африке дођу на тло Европе, показује нова студија (Блиц).

25. октобар 2008.
Српска застава међу заставама сила Антанте — Српска застава се после 50 година завијорила међу заставама савезника из Првог светког рата у вагон-музеју у Компијењу, северно од Париза, у коме је пре 90 година Немачка потписала капитулацију (РТС).
Ни свећа на месту другог крвавог октобра — Иако се помен жртвама револуционарног терора од 2004. налази у званичном календару крагујевачких комеморативних манифестација, на стратишту код Капислане, у кругу фабрике „Застава”, ни данас нема никаквог спомен-обележја (Политика).

24. октобар 2008.
Изложба драгуља европске цивилизације у САНУ — Захваљујући изложби "Винча-праисторијска метропола", посетиоци Галерије Српске академије наука и уметности ће од 24. октобра до 5. децембра 2008, после више од две деценије паузе, имати прилику да упознају и осете Винчу у свој њеној величини, схвате њен значај и у исто време буду анимирани да наставе причу о прадавним становницима нашег региона (Блиц).
Загонетне камелије — Била је најпознатија париска куртизана средином 19. века. Оњеној лепоти испредане су приче.њена трагична смрт изродила је једно књижевно и једно музичко дело, која су одње створила мит. Али невоља са митовима је та што су они увек лажни. Ово је истинита прича о једној трагичној љубави и надахнућу из којих се родила славна књига (Политикин забавник).
Колико вреди сецесија — Након десет година, коначно је процењена вредност суботичког кафића „Папион”, који је због свог ентеријера проглашен културним добром (Политика).
ЕП: Глад 1930-их у Украјини злочин — Европски парламент осудио глад у Украјини, у којој су умрли милиони људи почетком тридесетих година 20. века, као злочин против човечности (Б92).
Чика Мишин кладенац — Преводећи и тумачећи старогрчке митове, и сам је за живота постао својеврстан мит. Исписао је хиљаде страница о античкој философији, уметности и етици, али је највише поштовао три личности које нису написале ни једно једино слово (Политикин забавник).
Дан Уједињених нација — Уједињене нације обележавају данас свој дан, у знак сећања на 24. октобар 1945. када је ратификована Повеља УН (Б92).
Четири коња Апокалипсе — Далеко од данашње Венеције веште Лисипове руке вајале су најпознатију запрегу на свету. Та четири коња постала су једно од оних уметничких дела која су ушла у историју, штавише која су је стварала и преплитала са легендама. Заједно са запрегом, кроз векове је путовала и прича о коњима који руше царства кад год се помере с места на коме су постављени (Политикин забавник).
Сто година истраживања Винче — Навршило се 100 година од почетка истраживања Винче, нашег најрепрезентативнијег археолошког локалитета. То је повод да се, наредних месец и по дана, Београђани и гости Београда, у Галерији САНУ упознају са предметима, начином живота и енергијом коју је локалитет пружио култури Балкана и култури Европе (РТС).

23. октобар 2008.
19. година Републике Мађарске — Широм Мађарске обележава се 52. годишњица устанка против совјетског присуства и 19 година од проглашења Републике Мађарске (Б92).
Откривена базилика код Варварина — На локалитету Бедем, у селу Маскаре откривени остаци петобродне базилике, грађене између осмог и једанаестог века. Археолози претпостављају да је реч о цркви светог Петра за којом се трага деценијама (РТС).

22. октобар 2008.
Родно место „Невесињске пушке” — У селу Крекови, код Невесиња, спомен обележја сведоче о бурној прошлости, устанцима и устаницима, а 1875. година уписана је великим словима у историји целе Херцеговине (Политика).

21. октобар 2008.
Помен жртвама партизанског терора у Крагујевцу — После ослобођења града 21. октобра 1944. године, у фабричком кругу Заставе месецима су стрељани најугледнији Крагујевчани који су по кратком поступку проглашавани за сараднике окупатора (Политика).
Сат прегазило време — Године 1929. Павле Пантелић, часовничар из Земуна, поклонио је часовник храму Св. Василија Острошког у Никшићу (Политика).
Обележена годишњица ослобођења Београда — Поводом 64-годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату 1944. године, председник Србије положио је јуче венац на Гробљу ослободилаца Београда.(Данас).
Ласерско чишћење Акропоља — Тим грчких инжењера и рестауратора изумео је нови систем за ласерско чишћење древног комплекса Акропоља и тиме омогућили откривање мноштва боја и орнамената који су деценијама били сакривени (РТС).

20. октобар 2008.
"Винча — праисторијска метропола" — Поводом стогодишњице археолошких истраживања у Винчи, у Галерији Српске академије наука и уметности биће отворена изложба Винча–праисторијска метропола (РТС).
Хари Потер враћа латински у шкотске школе — Фиона Хислоп, шкотска секретарка за образовање, најавила је да ће мртви језици бити враћени у учионице у шкотским школама, а то заправо значи да ће ђаци старији од девет година учити језик и културу старог Рима (Данас).
Први смештај за студенте на Балкану — У Булевару краља Александра, у близини Вука, налази се најстарији студентски дом на Балкану, који носи назив Краљ Александар I. Овај објекат специфичне намене саграђен је 1927. и 1928. године, мада се на неким местима може наћи и податак да је то било и 1930. године (Данас).

19. октобар 2008.
Иво Андрић о албанском питању — Забрањени реферат нашег нобеловца, због којег је Ибрахим Ругова, тадашњи председник Друштва писаца Косова, тражио да се Андрићева дела избришу са списка литературе на албанском (Press).

18. октобар 2008.
Изложба “Србија уочи електрификације” — Поводом 115. годишњице од почетка рада прве јавне термоцентрале у Србији, у Музеју науке и технике отворена је изложба " Живот у Србији уочи електрификације". Посетиоци могу да виде амбијент грађанске куће из двадесетих година прошлог века (РТС).
Велико признање Грчке британском боему — Грчка је прогласила годишњицу смрти познатог британског песника лорда Бајрона (1788—1824) за дан националне културе. "Тај дан ће од сада бити обележен догађајима са циљем да се оживи сећање на човека који је дубоко веровао у демократске вредности и хелинизам”, саопштио је грчки парламент (РТС).

17. октобар 2008.
Марксов "Капитал" бестселер — "Капитал" Карла Маркса, критичка анализа капитализма из 1867. постао је бестселер у Немачкој захваљујући глобалној финансијској кризи (Б92).
Манделин музеј затворен због инвазије зечева — Јужноафрички музеј на острву Робен, некадашњи затвор у коме је био заточен Нелсон Мандела борац против апартхејда и бивши председник земље, биће затворен док власти не реше проблем инвазије зечева која је задесила овај округ (Блиц).
Заборављена држава Словена — Банатска кнежевина је била словенска кнежевина за коју се мислило да је нестала крајем 9. века, заправо је наставила да постоји у Банату још више од једног века након досељавања Мађара у Панонску низију (Политикин забавник).
Перо де Ковиља, отац индустријске шпијунаже — Већина шпијуна о чијим се подвизима и пустоловинама приповеда и после њихове смрти у рату се бавила се ухођењем, прикупљањем и преношењем података, радећи за једну или обе сукобљене стране. Перо де Ковиља, један од најуспешнијих обавештајаца у историји и пионир индустријске шпијунаже, био је човек мира (Политикин забавник).

16. октобар 2008.
„Јадран” заобилази Видо — Први пут у 75-годишњој историји, школски брод „Јадран” међународно крстарење неће завршити у складу са традицијом и положити венце у Плаву гробницу код острва Видо (Политика).
Историју појели пацови — Полувековна историја Ћуприје, остаће, по свему судећи, сасвим заборављена. Скице из културе, архивска грађа, документа којима се описује живот и традиција овог поднебља моћи ће да се преносе само усмено. Сви писани трагови од 1945. до 2000. су пресељени из Културног центра, али нову адресу - не зна нико (Вечерње новости).
Археолошка слика света — Национална баштина прелази у руке мултидисциплинарних тимова стручњака. Прво у низу значајних испитивања које воде Институт за физику Београд са партнерским научним институцијама, уз финансијску помоћ Министарства науке, подразумева анализе више хиљада пронађених праисторијских остатака од керамике, стакла, метала и оклесаног камена, речено је на конференцији у четвртак у Народном музеју Ниша (Вечерње новости).
Слика Надежде Петровић први пут пред очима јавности — Поводом обележавања годишњице рођења Надежде Петровић, сутра ће у Спомен збирци Павла Бељанског у 16.30 посетиоци први пут моћи да уживају у до сада неизлаганој слици наше познате уметнице - "Краљевић Марко и Милош Обилић" која је насликана још давне 1910. године (Данас).
Последњи преживели са "Титаника" продаје успомене — Последњи преживели путник са брода "Титаник", Елизабет Гледис приморана је да продаје сачуване предмете да би платила трошкове боравка у старачком дому (РТС).

15. октобар 2008.
Чаушеску без тајних рачуна — Бивши румунски диктатор Николае Чаушеску није током своје дугогодишње владавине имао рачуне у банкама у иностранству, закључио је Парламент Румуније (Б92).
Туберкулоза на костима старим 9.000 година — Научници су недавно открили трагове туберкулозе на костима старим 9.000 година, пронађеним на једном налазишту из неолитског доба у Израелу. Овим је потврђено да је та болест много старија него што се до сада сматрало (РТС).
Петокрака и кокарда неће заједно ни у музеј — Спор надлежних око сталне поставке у музеју у Ужицу (Блиц).
Шпанија вратила Перуу артефакте из доба Маја и Инка — Након 11 година откако су се појавили на изложби у Шпанији, 243 предмета вредних више од 100 милиона долара враћено је Перуу, пренео је Би-Би-Си (Блиц).
Младе интересује историја — После враћања сталне поставке о НОБ-у, неспоразуми прошлост у власотиначком Завичајном музеју (Данас).

14. октобар 2008.
Позлаћени шлемови из сремских њива — Стална поставка Музеја Војводине у Новом Саду ускоро ће бити обогаћена за још један римски шлем (Блиц).
Возом кроз миленијуме — У сарадњи са „Железницама Србије”, код неолитског насеља на локалитету Плочник биће формиран археолошки парк (Политика).
Јапанско благо први пут у Паризу — У париском музеју Гиме биће отворена изложба "Конпира-Сан, морско светилиште". Експонати који су први пут изнети из Јапана представљају покретне структуре, а делиле су одаје веома посећеног светилишта (РТС).
Грчко гробље у Пироту — Ма гробљу су сахрањена тела 358 војника из Грчке које су покосиле исцрпљеност и јака зима после пробоја Солунског фронта (Press).

13. октобар 2008.
Бивши аргентински диктатор у затвору — Хорхе Видела, бивши диктатор Аргентине (1976—1983), који је оптужен за убиства и злоупотребу људских права и кога организације за људска права оптужују за нестанак преко 30.000 особа, пребачен је из кућног притвора затвор на издржавање доживотне казне, преноси Би-Би-Си ( Блиц).

12. октобар 2008.
Најлепша књига на свету — Са корицама од извајаног мермера, странама од пергамента са текстом исписаним мастилом урађеним по старинској рецептури, "најлепша уметничка књига на свету", посвећена Мике­ланђелу, у издању италијанске куће ФМР, доступна је на тржишту, али само у 99 примерака, по цени од 100.000 евра (Блиц).
Признавање као одрицање — Текст историчара Чедомира Антића о историји Црне Горе и њеним односима са Србијом (Политика).
Поклон госпођа из Ливорна — На изложби посвећеној српско-турским ратовима и стицању независности у Војном музеју посебан утисак су оставиле добровољачке заставе (Политика).
Ко је ослободио Крушевац — Зашто комунисти нису могли да наведу детаље о борбама за ослобожење Крушевца 14. октобра 1944? Шта о овоме каже амерички поручник Крамер, учесник догађаја ? (Press)
Годишњица рођења Надежде Петровић — Надежда Петровић, најзначајнија српска сликарка краја 19. и почетка 20. века, рођена је на данашњи дан пре 135 година (РТС).

11. октобар 2008.
Радио Београд у некадашњем хотелу — Београд какав мало познајемо: Зграда Занатског дома (Данас).
Сутра 135 година од рођења Надежде Петровић — Сутра се навршава 135 година од рођења Надежде Петровић, најзначајније српске сликарке с краја 19. и почетка 20. века, али и великог родољуба која је за време Првог светског рата, иако је имала могућност избора, делила судбину свог народа и радила добровољно као болничарка у ваљевској болници где је и умрла од тифуса 1915. године (Блиц).

10. октобар 2008.
Црна Гора у срцу — Сусрет младог државника и у Европи уваженог Вука донео је многа добра и једном и другом, али и њиховим народима (Политикин забавник).
Урокљиво племе Трибала — „Постоји Тракија земља, што Марс је штити бојни, земља далека.” Виргилије (Енеида) (Политикин забавник).
Годишњица рођења великог ствараоца — Уручењем Андрићеве награде Љиљани Дугалић за књигу приповедака "Акт", Задужбина "Иво Андрић" обележава 116 година од рођења великог писца, нашег јединог нобеловца (РТС).
Стари Зајечар у одајама Пашићеве секретарице — Антиквар и етнолог аматер Бобан Валовић купио је у Зајечару пре дванаест година кућу необичне прошлости. Под њеним кровом и у дворишту створио је својеврсну музејску збирку која би могла да буде озбиљно угрожена грађевинским радовима (Политика).
Не чинити грех народу — Историјски архив у Нишу, у чијим се депоима налази 4.000 метара грађе од изузетног значаја, јуче је обележио шест деценија постојања (Политика).

9. октобар 2008.
Српски допринос Византијској изложби — Репрезентативној изложби “Византија 330-1453”, која је отворена у Лондону и трајаће до марта наредне године, Србија је помогла са 29 уметничких дела - 24 из Народног музеја у Београду и пет из Музеја примењених уметности, рекла је за РТС онлајн Гордана Грабеж из Народног музеја (РТС).
Изложба о злогласном Штазију — У Београду је отворена изложба "Државна безбедност-јемац диктатуре СЕД-а", која представља део докумената везаних за рад Министарства државне безбедности Источне Немачке-Штазија (РТС).
Годишњица убиства Александра I — На данашњи дан пре 74 године у атентату у Марсељу убијен је краљ Александар I Карађорђевић (Б92)

8. октобар 2008.
Златна слова расута светом — Мноштву драгоцених књига, написаних у манастирима око Овчар Бање током средњег века, временом се изгубио сваки траг (Политика).

6. октобар 2008.
Темељи куће из неолита — Темељи куће од шест до осам и ширине од четири до пет метара, из друге половине шестог миленијума, односно из периода неолита, коју је екипа народног музеја "Топлица" из Прокупља открила током радова у понедељак, најбитнији су резултат овогодишњих истраживања на локалитету Винчанске културе у Плочнику (Вечерње новости).
Век Српског соколског друштва из Зворника — Српско соколско друштво „Свети Сава” из Зворника, које сада има седам клубова са више од 300 такмичара, прославиће догодине век постојања (Политика).
Црна Трава запустила своју цркву "под заштитом" — Црква светог Николе у Црној Трави зарасла у коров (Данас).

5. октобар 2008.
Задужбина монаха Давида — Манастир Давидовица, један од ретких за који постоји писани уговор о почетку градње (3. август 1281. године), подигнут је на темељима византијске базилике недалеко од Бродарева (Политика)

4. октобар 2008.
Прва варошка болница — Прва болница у граду подигнута је 1868. на месту на ком се, за време аустријске опсаде Београда почетком 18. века, налазио шатор за лечење рањеника (Данас).
Изложба у част Јулија Цезара — Рим припрема велику прву изложбу у свету посвећену најславнијем римском владару и војсковођи, Јулију Цезару. Биће приказани експонати из Британског музеја, Лувра и националних музеја из Беча и Берлина (РТС).
Три значaјна налаза у Скеланима — У последњих неколико дана у Скеланима код Сребренице откривени су археолошки остаци из три периода, изјавио је Мирко Бабић, директор Регионалног музеја у Бијељини (РТС).
Византија данас у Европи — Мишел Каплан, професор византијске историје на Универзитету Париз I Сорбона и почасни председник овог универзитета, ових дана гост је београдске издавачке куће „Клио”, која је објавила његову књигу „Византија”, у преводу Бранка Ракића (Политика; Блиц).

3. октобар 2008.
Од шегрта до председника задруге — Данашњи житељи Београда не само да нису сачували успомену на Луку Ћеловића, већ његов парк називају и погрдним именима (Политикин забавник).
Турски удар на Филаделфију — Шта су желели житељи Новог света кад су својим градовима давали имена из старих цивилизација (Политикин забавник).
Откривен аутор фресака из 13. века — У Бугарској током извођења рестаураторских радова откривен аутор чувених византијских фресака у средњовековној цркви Бојана у предграђу Софије. Тиме је решена мистерија дуга седам векова, саопштио је Национални историјски музеј Бугарске (РТС).
Година Паје Јовановића — Припреме у Вршцу за обележавање 150 година од рођења сликара светског гласа (Политика)
Наследници Романових неће круну — Прекјучерашња одлука Врховног суда Русије да се Романови коначно рехабилитују отворила је нове дилеме и полемике (Блиц).

2. октобар 2008.
Трезор у дворишту баба Анке — У Скеланима код Сребренице у Републици Српској откривени римски остаци из периода од 1. до 3. века наше ере (Вечерње новости).
Рехабилитован последњи руски цар — Врховни суд Русије прогласио је јуче последњег руског цара Николаја II и његову породицу жртвама незаконитих политичких репресија и рехабилитовао их, чиме је завршена дуга правна борба наследника куће Романових (Блиц).

1. октобар 2008.
Пет експоната из Србије на Византијској изложби — На великој изложби "Византија 330-1453", која ће бити отворена 25. октобра у лондонској Краљевској академији уметности, биће изложено и пет вредних експоната из Србије, најављено је у Музеју примењене уметности (РТС).
Амадеусове ноте нађене у архиви — Музички експерти славили су пре неколико дана када је библиотека из западне Француске објавила да је пронашла непознате ноте од Моцарта. Музички комад, нажврљан на папиру нотне свеске, сада једва видљивим мастилом, назван је једним од најважнијих открића последњих деценија (Блиц).
Подаци о споразуму СССР и Хитлера — Русија је отворила архив заведен под шифром државна тајна о потписивању Минхенског споразума са Хитлеровом Немачком из 1938. године. (Б92)
"Археолошко" сведочанство о зрењанинској авијацији — Испод рушевина хангара на старом зрењанинском аеродрому радници су пронашли капсулу са повељом која је 1933. године постављена у темеље објекта. (Политика)
Неми сведоци историје — Стећци су углавном хришћански споменици, а не богумилски, како се често наводи, углавном у политичке сврхе. Јер, како би се онда могло десити да су стећцима обележени гробови Милорадовића који су подигли манастир Житомислић, цркве у Ошанићима и Тријебњу код Стоца (Политика)

30. септембар 2008.
Враћено звоно Госпи од Шкрпјела — Током пада Аустроугарске, морнарица жуто-црне монархије добила је наредбу да од народа у Боки конфискује металне предмете, па су тада са звоника скинута и однета звона бројних православних и католичких цркава. (Политика)
Царска палата под кровом — На археолошком локалитету Царска палата код Сремске Митровице у току су завршни радови изградње кровне конструкције. У водећи пројекат у области заштите културе у земљи у завршној фази уложено је 125 милиона динара (РТС).
Књига о српској средњовековној баштини — У Српској академији наука и уметности (САНУ) представљено је истраживачко дело академика Михаила Валтровића и архитекте Драгутина Милутиновића. Материјал о српским средњовековним споменицима, углавном црквама и манастирима, направљен у периоду између 1871. до 1884. године, објављен је после 150 година (РТС)

29. септембар 2008.
Парна машина — Парна машина је као технолошко достигнуће доживела помало необичну судбину. Мада је у своје доба сасвим изменила свакодневицу и преокренула ток историје, данас је потпуно избачена из широке употребе (Б92).
Нисмо сачували срце Арчибалда Рајса — репортажа Душана Спасојевића, државног секретара у Министарству одбране, из часописа Стандард о стању српских споменика и војничких гробаља из Првог светског рата а поводом обележавања деведесет година од пробоја Солунског фронта (Б92).
Заборављени топоними — текст о некадашњим именима делова Београда који су пали у заборав. Мало ко зна који су данашњи делови града носили називе Варош капија, Зерек, Булбулдер, затим Грантовац и Енглезовац (Данас).
Грчка:Борба за повратак антиквитета — Италијански председник донео је у Атину једну од давно однетих статуа с древног Партенона, која се налазила у његовој земљи. Грци настављају борбу за повратак свог културног блага разнетог по свету (Б92).

28. септембар 2008.
Отмица „српске Бургундије” — текст историчара Чедомира Антића поводом стогодишњице кризе изазване аустроугарском анексијом Босне и Херцеговине (Политика).

27. септембар 2008.
Почиње конзервација мозаика из Гамзиграда — Високи институт за конзервацију и рестаурацију из Рима, Народни музеј у Београду и Народни музеј у Зајечару почињу заједнички рад на конзервацији мозаика из Гамзиграда (Данас).

26. септембар 2008.
Пиштољ Гаврила Принципа изложен у Лондону — Пиштољ из кога је 28. јуна 1914. године у Сарајеву Гаврило Принцип пуцао и убио аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, што је био повод за Први светски рат, изложен је први пут у Великој Британији, у Краљевском војном музеју у Лондону (Блиц).
Антика и савремени свет — Међународни научни симпозијум Антика и савремени свет почео је данас у Сремској Митровици.На овом скупу су се разматрала достигнућа класичних наука и посматрао њихов утицај и рецепција код Срба у њиховом културном стваралаштву (РТС).

25. септембар 2008.
Пронађена биста Рамзеса II на северу Египта — Археолози су у области делте Нила, на северу Египта, пронашли бисту фараона Рамзеса II, саопштио је египатски министар културе Фарук Хосни (Блиц).

24. септембар 2008.
Леди Пеџет и њени Срби — Прошло је пола века од смрти велике доброчинитељке српског народа, енглеске племкиње леди Лејле Пеџет (Политика).
Антиквитети се враћају у Ирак — Сједињене Америчке Државе предале су ирачким дипломатама у Вашингтону велику количину древних експоната из опљачканих ирачких музеја (Б92).
Спомен соба Исидоре Секулић - Поново се отвара спомен соба Исидоре Секулић у београдској Универзитетској библиотеци Светозар Марковић (РТС).
Пронађена престоница Хазара — руски археолог, Димитриј Васиљев тврди да је пронашао престоницу хазарске државе (Блиц).

23. септембар 2008.
Стоунхенџ је имао исцелитељске моћи — Праисторијски локалитет Стоунхенџ, на југу Енглеске, наводно је био место које су посећивали ходочасници који су веровали у терапеутске моћи камених блокова подигнутих пре готово пет миленијума (Б92).

22. септембар 2008.
Заборављен најмлађи каплар Момчило Гаврић — Са 10 година пешке је прешао Албанију, учествовао је у пробоју Солунског фронта где је рањен, а војвода Живојин Мишић га је у 12 година унапредио у чин поднаредника (Политика).
Запуштена културна баштина — здање у Крагујевцу из времена кнеза Милоша Обреновића и његовог сина Михаила већ деценијама пропада (Б92).
Микеланђелов Давид би могао да се распадне — Стручњак за статитку Универзитета у Перуђи, Антонио Бори, упозорава да је Микеланђелово дело у опасности да се распадне на комаде (Блиц).
Упознајте Вилму:научници направили реплику неандерталке — Уметници и научници су направили први модел неандерталке на основу анализе ДНК (Блиц).

21. септембар 2008.
Српски Хувер — Како је Драги Јовановић, свемоћни шеф српске тајне полиције, преживео и сопствено стрељање? (Press Online)

Подељене слике из амбасада СФРЈ — уметничко и културно наслеђе бивше Југославије подељено између бивших република СФРЈ (Блиц).

19. септембар 2008.
Српски Нобел — текст о највећим српским задужбинарима (Политикин забавник).

12. септембар 2008.
Ко су били древни Руси? — Новгород, стари град или како су у једном од највећих средњовековних средишта одмицала археолошка ископавања, из далеке прошлости изронио је давно заборављени свет (Политикин забавник).

6. септембар 2008.
Наш човек, Галерије — чланак о римском цару који се родио у Ромулијани, данашњем Гамзиграду (Политика).

5. септембар 2008.
Гусари из Паганије — Неретљани су нападали и градове у Италији и држали велики део Далмације. Уз гусарење умели су да тргују, граде бродове, али и цркве које су дотрајале и до наших дана (Политикин забавник)

15. август 2008.
Безимени свеци — У хришћанској цркви постоје и свеци чија се имена нису сачувала у предањима. Они су остали безимени, али не и заборављени. Текст Радивоја Радића (Политикин забавник).

7. август 2008.
Римска кућа у Виминацијуму — нови пројекат на археолошком налазишту Виминацијум код Костолца (Б92).

15. јун 2008.
Српска задужбина цара Јустинијана — Седам километара од данашњег Лебана, на југу Србије, простирао се велелепни Царичин град, који је славни владар Источног римског царства подигао у шестом веку у свом родном крају (Политика).

4. мај 2008.
Манастири премерени корацима — Шест средњевековних српских светиња, одскора названих и Ресавска Света гора, налази се на простору од Свилајнца до Јагодине, на десној обали Велике Мораве, и до њих се најбоље стиже пешке или — чамцем (Политика).

29. фебруар 2008.
Велике заблуде у историографији — У нашој свести постоје неке заблуде које је веома тешко искоренити, а наносе штету историјској истини. Текст Радивоја Радића (Политикин забавник).

24. фебруар 2008.
Акропољ у долини Бека — У древној земљи „меда и млека” на сваком кораку налазимо сведочанства прохујалих времена и цивилизација, од Персијанаца, Грка и Римљана, до Турака и Француза. Споменици који су преживели ратна разарања у прошлом веку, сад добијају нови сјај (Политика).
Нови сјај Византије — интервју Радивоја Радића (Политика).

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported