Слике

Свака слика која се користи на Историјској библиотеци има свој картончић то јест страницу на којој се може видети сама слика, подаци о слици и о лиценци и аутору, као и чланци у којима се користи. Сама слика је аплоудована на своју страницу, и све варијанте исте слике (уколико их има), налазе се на истој страници.

Отворите нови картончић за слику тако што ћете уписати само име слике овде:

Како аплоудовати слику?

Пошто направите страницу за слику, пошаљите слику на ту страницу.

У менију на доњем делу екрана потражите дугме Фајлови кликните на њега, а затим на Достави фајл са свог рачунара а затим Select files. Одаберите слику са свог компјутера и кликните на Upload files.

ВАЖНО! Слика мора да има исто име као и страница на коју је аплоудујете.

На пример, ако се страница слике зове slika:musolini, онда сама слика која је на њу аплоудована мора да се зове musolini.jpg.

Ако слику преносите са неког мрежног места, на пример са Википедије, не морате је скидати на свој компјутер и поново слати на Библиотеку. Довољно је да кад отворите Select files у кућицу ископирате урл слике. Наравно, кад завршите са слањем, морате је обавезно преименовати. Такође, ако је слика превише велика, боље је онда скинути на компјутер, смањити је, и онда опет послати на Библиотеку. Гледајте да слика нема више од 500 килобајта. Нема потребе да буде већа, јер велике слике само отежавају учитавање страница.

Како преименовати слику?

Уколико сте већ послали слику, можете је преименовати.

 • Кликните на Фајлови » Још могућности » Преименуј.
 • Ако слика има више од једне речи, спојте те речи цртицама између њих. Не би требало да буде празних простора. Ово је изузетно битно због неких других ствари, као нпр. појављивања слике на сајдбару или у албуму, као и у категоријама.
 • Не заборвите да на крају имена додате jpg — малим словима и латиницом.
 • Преименујте

Додајте податке о слици у шаблон

Пошто сте отворили страницу и послали слику, сад треба да попуните шаблон који стоји на страници.

[[include sablon:slika-podaci2
|opis=.....
|izvor=......
|link=......
|width=200px
|licenca=....
]]

Параметри

 • opis — овде уписујете опис слике, тј. текст који ће се видети испод слике.
 • izvor — овде уписујете библиографски податак одакле је слика преузета, уколико се ради о књизи или часопису, или линк ка страници сајта одакле је слика преузета. Ако се ради о књизи, мора бити наведен пун библиографски податак са све страницом одакле је слика преузета. Ако се ради о веб сајту, линк мора водити на тачно ону страницу одакле је преузета слика*. Историјска библиотека има дозволе за слике са одређених сајтова или појединаца, и ако се ради о сликама преузетим од њих, кад отворите страницу слике, пре него што је сачувате, одаберите одговарајућу матрицу из падајућег менија. Ако не одаберете ништа, по дифолту излази матрица Википедије, пошто је то сајт одакле преузимамо обично слике с обзиром да су све слике тамо под слободном лиценцом.
 • link — име слике без jpg, које уједно одговара и имену странице слике без slika:. На пример, ако се слика зове musolini.jpg, мораћемо именовати и страницу као slika:musolini, дакле, овај параметар треба да изгледа овако: link:musolini.
 • width — ширина слике. Обично се подешава на 100px, али можете је подесити и на више или мање.
 • licenca — Овде се ставља лиценца под којом је слика код нас објављена. Ако користите одређену матрицу, у њему је већ убачена одговарајућа лиценца, осим Википедије. Ту увек треба водити рачуна да се лиценца под којом је тамо слика објављена тачно пренесе код нас. По дифолту у матрици се појављује лиценца за јавно власништво, јер је та лиценца најчешћа, али уколико није, треба пренети тачну лиценцу.

Како убацити слику у текст?

Користити шаблоне за слике и инфобоксове. Прекопирати шаблон са странице за разговор и попунити га.

Даћемо пример слике постављене на левој страни текста. Користите овај шаблон.

[[include sablon:slika-levo
|width=100px
|caption=текст испод слике
|link=име слике без jpg
]]

Завршни радови

Кад убаците слику у текст, треба да се вратите на страницу са подацима о слици, и треба да испод наслова Користи се у… додате линк ка страници на којој се слика користи.

Дoдајте све потребне тагове, како би се страница са сликом нашла у одређеним категоријама.

Ако се слика користи у кратким причама, направите реслику.

Како направити реслику?

Реслика је категорија страница преусмерења која се користе како би се појавиле слике у сајдбару са којих се преусмреава на кратке приче. Свака кратка прича има своје преусмерење. Како направити то преусмерење, тј. реслику?

 1. На картончић слике која се налази у краткој причи ставити таг _sb.
 2. Отворити нову страницу у категорији реслика са истим именом као што је име картончића (странице слике). Најефикаснији и најбезбеднији начин јесте да у свом браузеру у кућици за урл додате једно re- испред категорије slika:…. и притиснете ентер. Тако ће се аутоматски отворити нова страница у категорији reslika са истоветним називом као страница у категорији slika.
 3. На страници реслике направити преусмерење на кратку причу. Следите упутства која ће се појавити у едит прозору. Кад завршите, можете та упутства избрисати.
 4. Ако након стварања реслике, желите опет да је едитујете, у прозор за урл свог браузера напишите име странице-преусмерења коју сте направили и додајте /edit/true. Притисните ЕНТЕР и појавиће се ваше изгубљено преусмерење у едит прозору. Извршите измене и сачувајте. Кад сачувате, преусмерење ће вас аутоматски одвести на страницу на коју реслика преусмерава.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported